2013-05-31 10:17:05• hírek • Póti Orsolya

Sikeres évadot zárt a szatmári filharmónia

A szvit különböző jellegű tételekből álló hangszeres mű. Jellemzően a barokk zene műfaja, leggyakrabban tánctételek párokba állított sorozatából áll. A lassú-gyors, páros-páratlan táncpárok idővel sorozatba rendeződtek. A tételek általában azonos hangneműek (Wikipédia).

Hangulatos koncerttel zárta az évadot a Dinu Lipatti Filharmónia zenekara. A koncert második felében Csajkovszkij első és legismertebb balettjének szvitjei csendültek fel.

Május 30-án, csütörtök este került sor a szatmári filharmonikusok évadzáró koncertjére, mellyel a zenekar tagjai kis időre búcsút vettek a zenekedvelő szatmáriaktól. A szimfonikus koncert Rachmaninov orosz zeneszerző, zongoraművész Románcok című, 34.-ik művével vette kezdetét Mihail Agafita, a Kolozsvári Állami Filharmónia állandó karmesterének vezénylésével, ezt követően pedig felcsendült Max Bruch hegedűre és zenekarra írt versenyműve.

A koncert során szólistaként közreműködött Vlad Raceu szatmári hegedűművész, aki 2007-ben a Ruha István emlékverseny I. díjat nyerte el.

Szünet után a zenekar a balettirodalom egyik legtöbbet játszott darabjából, A hattyúk tavából adott elő kilenc sokak által jól ismert szvitet.

Csajkovszkij első balettjét a 19. századi klasszikus orosz balettek legkiválóbb alkotásaként tartják számon. A hattyúk tava szövegkönyvét a moszkvai Nagyszínház egykori műsorfelügyelője, későbbi igazgatója, Vladimir Begicsev és egyik fiatal táncosa, Vaszilij Gelcer a Théophile Gautier-féle romantikus balettszövegek mintájára dolgozta ki, egy régi orosz népmese alapján.

A filharmonikusok a Szatmárnémeti Városnapok programját is színesítik egy koncerttel: május 31-én, péntek este 19 órától az Adormirea Maicii Domnului ortodox templomban adják elő Vivaldo L'Estro Armonico című műbe foglalt versenyműveket.

A tervek szerint június 27-én kerül megrendezésre a zenekar szabadtéri koncertje, amely minden évben nagy sikernek örvend.

Sikeres évadot zártak a szatmári filharmónia, hiszen minkét évadban neves hazai és külföldi előadók voltak az intézmény meghívottjai. Például februárban a budapesti Saxophone Quartet szórakoztatta a közönséget, ezt követően pedig Corneliu Dumbraveanu karmester 80.-ik születésnapjának alkalmából került sor koncertre. A szatmári filharmónia  olyan tehetséges fiataloknak biztosított teret a bemutatkozásra, akik jelenleg külföldön fejlesztik tehetségüket. Az évad ilyen fellépői voltak Alexandra Prodaniuc zongoraművésznő, Ionascu Francesco és Kusnyer Róbert hegedűművészek.

Évadzaro koncert a filharmoniaban from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: